Wereldgezondheidsdag

 

Zorgen voor duurzaamheid op Wereldgezondheidsdag

Nummer drie op de wereldlijst van Duurzame Ontwikkelingsdoelen is ‘gezondheid’. Zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook maatschappelijke gezondheid valt hieronder. Wereldgezondheidsdag brengt ieder jaar in een ander thema onder de aandacht. Voor 2018 ligt de nadruk op universele zorg. Een belangrijke boodschap hierbij is dat niemand zou hoeven kiezen tussen gezondheid en andere levensvoorzieningen. In Nederland doen we het qua gezondheidszorg zo slecht nog niet. Maar omdat Dag van de Aarde eveneens deze maand plaatsvindt, gaan we het in dit blog ook even hebben over bewust consumeren. Voor een beter milieu dus. En misschien ook wel om Vitamine C dag in te halen. Zo kiezen we niet alleen voor betere voeding, maar ook voor een betere wereld. Dit doen we met zeewier.

Wat zijn de voordelen van zeewier?

Zeewier verbouwen voor wereldgezondheidsdag

Milieuvriendelijk verbouwen

Op de Dag van de Aarde wordt gevraagd om met aandacht naar ons consumentengedrag te kijken. Met bewustwording en dankbaarheid kunnen we vervolgens niet alleen gaan genieten van de producten die de aarde voortbrengt. Maar ook zorgen voor duurzame ontwikkeling en betere voedselkwaliteit.

Door de groeiende vraag naar voedsel en de druk op het klimaat moeten we op zoek naar veelzijdige voedselalternatieven. Zeewier is hiervoor zeer geschikt. Zo zet het C02 om in biomassa en zuurstof. Sinds 2014 is de zeewierteelt in Nederland gelanceerd. Op het Zeewierplatform van de Noordzee Boerderij werken meer dan 70 bedrijven samen om de kweek op gang te krijgen. Zonder schade aan het zeemilieu kan zeewier enkel met zon en zout water worden verbouwd.

Zeewiersushi op wereldgezondheidsdag

Vegetarisch afwisseling met voedingswaarde

Zeewier een groene grondstof voor zowel mens als dier. Maar de boodschap van Stichting Dag van de Aarde is duidelijk. Voor een betere wereld begin je bij jezelf. Er zijn genoeg redenen om zelf voor zeewier te kiezen. In zeesla en nori zit bijvoorbeeld vitamine B12. Maar helaas niet genoeg om een vitaminetekort te voorkomen.

Je doet er sowieso goed aan om zeewier met andere groenten af te wisselen. Maar zeewier is daarbij wel een bron van mineralen. Jodium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, natrium en kalium bijvoorbeeld. Goed voor het zenuwstelsel, afweersysteem, de stofwisseling, bloeddruk en groei van zowel botten als spieren. Zo kan er zelfs meer ijzer en koper in zeewier zitten dan spinazie en vlees. Verder is het een bron van eiwitten, vezels en vitamine C.

Het goede voorbeeld geven op wereldgezondheidsdag

Modelleren naar andere mensen

Als het om eten gaat laten we ons gauw leiden door onze metgezellen. Zo eten we vaak veel meer als we dit in het bijzijn van andere doen. Deze sociale facilitatie wordt vergezeld door modelleren en het managen van onze impressies. Dit kan dus ook in het voordeel van onze gezondheid werken. Als een ander kiest voor een salade en het toetje overslaat, zijn we geneigd dit ook te doen. Om het heft in eigen handen te nemen, kan je zelf eens wat zeewiersalade uit de supermarkt meenemen. Of kiezen voor minder vlees in de week.

Zeewier bij Food Convoy

Zeewier lijkt dus de voedselbron van de toekomst. Maar is echter nog moeilijk te verkrijgen. Bij The Dutch Weed Burger zijn ze echter al jaren bezig om zeewier om te zetten naar plantaardig krachtvoer. Met hun burgers, bagels en bites ben je zo voorzien van een bijzondere zeewierborrel.

Meer weten wat je kan doen voor wereldgezondheidsdag?
Of op zoek naar andere gezonde alternatieven?
Volg de links en laat je inspireren!