Wat kost het om een eigen foodtruck te beginnen?

Wat kost het om een eigen foodtruck te beginnen?

Een eigen foodtruck beginnen: ‘ja’ of ‘nee’?

Wil je,je eigen foodtruck beginnen en ben je klaar om het vrije ‘foodtrucknomadenleven’ in te slaan? Wacht dan nog wel even met het opzeggen van je baan. Heb je je namelijk wel goed genoeg verdiept in de kosten van het starten van je droomconcept? Zo ja, top! Wij zeggen: enkeltje Kamer van Koophandel. Zo niet, dan hebben wij de basis van het financiële plan nog even voor je op een rijtje gezet. Een foodtruck beginnen wordt met deze tips een stuk overzichtelijker!

Met welke foodtruckkosten moet je rekening houden?

De Foodtruck zelf

Dat een foodtruck hebben ontzettend leuk is, mag duidelijk zijn. Maar met welke kosten moet je rekening houden zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan? Laten we eens een blik werpen op de warrige wereld van de cijfertjes. Een van de grootste kostenposten is natuurlijk de aanschaf van jouw ultieme foodtruck. Er zijn verschillende manieren om aan een foodtruck te komen. Je kunt bijvoorbeeld zelf op zoek gaan naar een oud Volkswagenbusje of een andere kekke vintage auto. Die kan je dan ook eigenhandig (of met wat hulp) omtoveren tot jouw rijdende restaurant.  Je kunt er ook voor kiezen om een gespecialiseerd bedrijf zoals de Foodtruck Company jouw ultieme foodtruck te laten bouwen. Dit soort bedrijven kunnen ‘m rijklaar aanleveren.

Welke soorten foodtrucks zijn er?  

de melkbus foodtruck

De Melkbus foodtruck met de foodtruck eigenaren

Op de foto links zien we de klassieke foodtruck zoals de meeste van ons hem kennen.

Kosten van een foodtruck afgeleverd door een specialistisch bedrijf? (zoals je hem afgebeeld ziet op de foto links).  Reken tussen de 50.000 – 100.00 euro.

Foodtrailers / Revivaltrailers

revival trailer

Voorbeeld van een ‘revival trailer’

De revival trailers kosten ongeveer tussen de 20.000 – 40.000 euro. Deze trailer kent 5 verschillende modellen. De positie van de deur, raam en uitgifteluik kunnen worden aangepast.

Op de website van de Foodtruck Company worden er per trailer verschillende specificaties benoemd per model. Daarnaast wordt er per model aangegeven hoeveel mensen in de foodtruck kunnen werken.

Citroën Hy Bus

hy bus

10 jaar geleden werd de Citroën HY Bus herontdekt als bedrijfswagen. De klassieke uitstraling maakt dat deze bus erg geliefd is op festivals en evenementen.  Op de foto zie je een uitvoering die voorheen fungeerde als pick-up ook wel ‘plateau’ genoemd.

Carosseriebouwers brengen vervolgens de aanpassingen aan in de vorm van een uitgifteluik, verhogen van de werkruimte, overspuiten van de HY in de bedrijfskleuren.

Kosten: Compleet afhankelijk van de aanpassingen die je wilt laten maken door bijvoorbeeld een carrosseriebouwer. Voor meer informatie verwijzen we je naar de experts van HY’s Mooi zij geven een compleet overzicht van mogelijke kosten aan de HY bus, voor zowel huur als koop.

Streetfood E-tuk

streetfood e-tuk

Moderne, culinaire versie van de tuk tuk. De streetfood E-tuk

De Streetfood E-tuk is 100% elektrisch. Ideaal voor indoor gebruik. Daarnaast is deze E-tuk goedgekeurd voor de openbare weg in de gehele EU, Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten.

De E-tuk is zeer compact en de onderhoudskosten voor dit voertuig zijn laag. Van deze variant zijn er twee veelgevraagde concepten. 1 waarbij de E-tuk wordt gebruikt als koffie uitgiftepunt en 1 variant waarbij er kan worden gegrilld en  burgers kunnen worden gemaakt.

Kosten: Tussen de 15.000 – 20.000 euro

E-tuk Accupack

Wat betreft het accupack kun je kiezen uit loodzure accu’s of een lithium variant.  Voor de lithium variant betaal je meer, maar die gaat dan ook langer mee dan de loodzure varianten. De lithium is aanmerkelijk lichter dan de loodzure accu, waardoor je dus minder snel aan je maximum laadvermogen zal zitten.

Trailblazer BBQ

De trailblazer BBQ heeft grillkwaliteiten waar je ‘u’ tegen zegt. 80 burgers tegelijkertijd bakken is geen enkel probleem bij dit BBQ monster. Onderstaande video geeft perfect weer waar deze BBQ allemaal toe in staat is.

De modellen verschillen van mini varianten tot aan de ‘Trailblazer 1200 Festival’. De kosten van deze modellen variëren dan ook tussen de: 1.500 – 15.000 euro 

Foodbikes

Ook de foodbikes worden steeds populairder om in te zetten tijdens events. Vanwege hun kleine afmetingen kunnen ze perfect ingepast worden op het festivalterrein of in je achtertuin. We verzamelden een overzicht van 16 foodfietsen die jouw feest of event uniek maken

bakfrietfiets

De Frietfiets van de Belgische topkok Danny Vanderhoven

Water, koelingen en elektra

Maak een begroting om te kijken of zelf klussen of uitbesteden goedkoper is. Zo voorkom je onvoorziene kosten. In je rollende keuken wil je bovendien je specialiteiten kunnen bereiden, dus met alleen de foodtruck zelf ben je er nog niet. Je moet ook rekening houden met de kosten voor stromend water, eventuele koelingen voor verse ingrediënten en elektra. Alleen zo kun je jouw heerlijke panini’s, pasta’s of crêpes goed klaarmaken.

Foodtruck vergunningen

Verder zijn vergunningen voor foodtrucks ook nog een ding. Niemand wil zonder (of met de verkeerde!) vergunningen de weg op. Vergunningen kosten geld, dus hou goed in de gaten of de vergunningen die je aanvraagt ook daadwerkelijk voor jouw foodtruck gelden.

De Voedsel en Warenautoriteit kijkt in de foodbranche altijd over je schouder mee. Zorg er dus voor dat je je producten mag verkopen en kijk bovendien goed na of jouw product kan bederven.  Als je bijvoorbeeld sushi of ijs maakt, moet je goed onderzoeken welke regels hieraan verbonden zitten. Ga je vanuit je mobiele keuken alcoholische dranken verkopen, houd dan rekening met het feit dat je de cursus Sociale Hygiëne met goed gevolg moet hebben afgerond.

Let daarnaast op: zonder vergunningen kun je je foodtruck ook niet overal neerzetten. Zorg er dus voor dat je met jouw foodtruck inderdaad op de plek van je keuze mag staan.

foodtrucks op een binnenplaats

Foodtrucks met een vergunning om op een binnenplaats in de stad te staan

Inkoop, onderhoud, benzine en marketing

Naast de kosten voor het aanschaffen van je eigen mobiele keuken moet je ook rekening houden met de inkoop van je producten. Bovendien moet je ook geld steken in het onderhoud van je foodtruck en de benzine om jouw bolide mee te kunnen verplaatsen. Ook moet je geld reserveren voor de marketing van jouw unieke concept.

Vind je dit een mooie verzameling? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang meer informatie!

* nodig

Wij hechten veel waarde aan je privacy. Je kan je elk moment uitschrijven.


Hoe kom je aan het geld om je eigen foodtruck te beginnen?

Je eigen foodtruck beginnen is een grote investering en kost dus ook de nodige centen. Het kan zo zijn dat jij stopt met een topjob en dat je dus al een flink spaarpotje hebt opgebouwd. Dat zou mooi zijn! Maar er is ook een kans dat dit niet het geval is. Wees niet bang. Ook dan heb je nog genoeg andere mogelijkheden om de foodtruck van je dromen te starten.

Bij de bank aankloppen voor financiering

Je kunt ook een lening aanvragen bij de bank, maar om deze lening ook echt te krijgen moet je wel een ijzersterk businessplan hebben. Je moet dus vol overtuiging kunnen aantonen dat de foodtruck die jij gaat starten rendabel is. Bedenk wel dat de banken tegenwoordig niet meer zo snel kredieten verstrekken door de economische situatie van de laatste jaren en daarmee de positie waarin deze banken momenteel verkeren.

Zzp kleine kredieten

Omdat de financiering niet altijd gerealiseerd kan worden vanuit het eigen vermogen zal er elders aangeklopt moeten worden om alles financieel rond te krijgen. Een lening afsluiten is dan een mogelijke optie. We zetten een aantal van deze leningen en financieringen hieronder voor je op een rij:

1) Borgstellingskrediet (BMKB).

Dit krediet is bedoeld om kredietverstrekking aan het midden-en kleinbedrijf te stimuleren. De Nederlandse staat kan garant staan voor ZZP-ers als er onvoldoende zekerheden zijn voor een mogelijk krediet bij de bank. De regeling is bedoeld voor zelfstandigen die een vrij beroep uitoefenen en voor bedrijven met maximaal 250 werknemers.  Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze regeling. Bezoek dan even deze pagina van de MKB Servicedesk 

2) Qredits

Steeds vaker krijgt de overheid te horen dat het voor ZZP’ers erg lastig is om kleine kredieten los te weken bij de bank. Het is dan ook om die reden dat de overheid heeft besloten om Qredits in het leven te roepen. Startende ondernemers kunnen hierbij van de (krediet)bank maximaal een krediet van 50.000,- euro onder garantstelling van het Rijk krijgen. De banken die deelnemen aan deze regeling zijn: Rabobank, ING en Fortis en ABN Amro. Het mooie is dat ondernemers ook coaching en advies ontvangen naast dat er krediet wordt verstrekt. Wil je meer informatie over dit type krediet? Kijk dan even verder op de website van Qredits.

3) Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ)

 Als je een bedrijf wilt beginnen en je zit in de bijstand of je hebt een WW-uitkering, dan kun je een beroep doen op deze regeling. De regeling wordt uitgevoerd door de Gemeentelijke Sociale Dienst. Je kunt een tijdelijke uitkering ontvangen wanneer je als ondernemer tijdelijke financiele problemen ervaart, of als je net start als zelfstandige. In totaal zijn er 4 verschillende vormen van BBZ voor een startende ondernemer:

a) Periodieke uitkering:  Dit betreft een renteloze lening. Na de bijstandsverlening is het aan de de gemeente om te bepalen of je eventueel nog een deel van de lening moet terugbetalen. Je kunt maximaal 36 maanden aanspraak maken op deze uitkering. In deze periode kun je als ondernemer de investeringen doen die nodig zijn om op te starten.

b) Bedrijfskapitaal: Per 1 Januari 2017  kun je als ondernemer maximaal 35.677,- euro ontvangen aan bedrijfskapitaal.

c) Vergoeding begeleidingskosten: Wanneer je enthousiast begint aan het starten van je bedrijf kun je, je tijdens dit proces laten begeleiden door een deskundige. Wanneer je daarnaast ook graag ondersteuning zou willen krijgen bij het schrijven van een ondernemingsplan, dan is dit mogelijk. De kosten die je maakt voor deze begeleiding  in het eerste jaar nadat je, je bedrijf bent gestart, worden door de gemeente vergoed.

d) Voorbereidingsperiode: Wanneer je het avontuur instapt van het ondernemen, wil je, je eerst goed oriënteren. Marktonderzoek en mogelijke cursussen zijn daarbij misschien wel van groot belang en kosten geld. De kosten voor dit marktonderzoek en cursussen worden ook weer door de gemeente vergoed. Maak je geen zorgen om je bijstandsuitkering. Deze blijft behouden en je kunt mogelijk vrijstelling krijgen van de sollicitatieplicht. Hierbij moet je, je gedurende deze periode wel laten begeleiden door een deskundige. De kosten voor deze deskundige worden dan ook weer vergoed.

Wanneer kom je in aanmerking voor BBZ (puntje 3)? ZZP Nederland heeft de voorwaarden voor je op een rij gezet.

4) Risicokapitaal

 Kapitaal dat door derden in de onderneming wordt gestoken wordt hiermee bedoeld. Er zijn geen zekerheden voor de ondernemer en dat betekent dat de geldverstrekker meer risico neemt dan gewoonlijk. Ben je een starter die veel geld moet lenen? Dan kun je een beroep doen op vermogende particulieren (‘informal investors’) of Particuliere Participatie Maatschappijen.

5) Crowdfunding

 Crowdfunding is ook een optie, maar ook daarbij geldt dat je een sterk businessplan moet hebben. Je moet de crowd ervan kunnen overtuigen dat ze in jou moeten investeren. Het is mogelijk om aandelen te verkopen of je kunt ervoor kiezen om een product of dienst voor te verkopen. Deze vorm van geldverstrekking wordt steeds populairder onder ZZP’ers, mede ook omdat het niet alleen als financieringsmiddel wordt ingezet, maar ook als marketingtool. Crowdfunding kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf extra in de publiciteit komt.

crowdfunding

6) Leasing

 Hierbij kun je denken aan 2 verschillende vormen van leasen: A) Financial lease en B) Operational lease. Bij beide vormen koopt de leasemaatschappij het gewenste bedrijfsmiddel van de leverancier(s). Bij financial lease ligt het economisch eigendom bij de ondernemer en het juridische eigendom heeft de leasemaatschappij. Bij operational lease heeft de leasemaatschappij zowel het juridische als ook het economische eigendom. Het beste voorbeeld hiervan is het leasen van een auto.

7) Particuliere geldverstrekkers

 Ook ZZP’ers kunnen terecht bij de aanbieders van leningen. Het is lang niet alleen meer bedoeld voor de consumenten. Een voorbeeld van een bedrijf die deze leningen aanbied bij ZZP’ers is Geldshop

8) BKR (Bureau Krediet registratie)

 Zodra er een lening wordt afgesloten, wordt dit geregistreerd bij het BKR. Hier worden alle betalingsverplichtingen van alle consumenten in Nederland geregistreerd, die een krediet hebben of hadden de afgelopen 5 jaar. De leningen worden beheert door het Centraal Krediet Informatiesysteem.

Bij het BKR worden de volgende gegevens geregistreerd:

  • Het geleende bedrag of het maximaal te besteden bedrag dat je mag besteden
  • Moment waarop het krediet ontstond
  • De maand waarin het krediet volledig moet worden afgelost
  • De maand waarin het krediet is beëindigd
  • Kredietsoort
  • Eventuele bijzonderheden tijdens de looptijd van het krediet

Hoeveel kapitaal heb je nodig om een eigen foodtruck te beginnen?

Het precieze kapitaal dat je nodig hebt om een foodtruck te starten is lastig in te schatten, en is afhankelijk van de wensen en eisen die je hebt. Daarom is het belangrijk goed onderzoek te doen naar de kosten die je nodig hebt om je droom te realiseren. Daarnaast is het handig om nog een klein spaarpotje achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven, want ook een oven of motor kan kapot gaan. Heb jij nog meer financiële tips voor (aankomende) foodtruckeigenaren? Laat ze gerust achter in een reactie hieronder.

foodtruck kosten

Wil je nog meer lezen over het beginnen van een foodtruck? Lees dan onze blogs over alles wat je moet weten als je een foodtruck wilt starten en het bepalen van de doelgroep van je foodtruck.

Veel succes bij het starten van je eigen foodtruck!