Tijdelijke Stroomvoorziening

Wij krijgen regelmatig vragen van onze klanten over tijdelijke stroomvoorziening op events. Hoeveel stroom verbruikt een foodtruck nu precies? En als ik dat niet weet hoe kan ik dat dan uitrekenen? Als ik geen stroom heb op of voor een evemenent hoe kom ik er dan aan? Natuurlijk moet ik een generator huren maar welke? In dit artikel proberen we deze vragen zo uitvoerig mogelijk te behandelen.

Berekenen van tijdelijke stroomvoorziening begint bij het vermogen (Wattage)

Om te bepalen hoeveel stroom een foodtruck verbruikt en wat je nodig hebt moet je het volgende weten:

  1. Welke apparaten staan in de foodtruck ?
  2. Hoeveel watt verbruikt elk apparaat in de wagen?
  3. Hoeveel pinnetjes heeft de stekker van de truck – 2 of 3?

Tel het totaal aantal Watt van alles met een stekker bij elkaar op: dit is je piekvermogen. Het aantal pinnetjes geeft in principe aan of je de truck op krachtstroom moet aansluiten: 2 pinnetjes = nee, 3 pinnetjes = het kan.

Wat betekent dat nou, zo’n piekvermogen?

Een espressoapparaat verbruikt tijdens het opstarten en tijdens het zetten van koffie meer stroom dan wanneer het apparaat in stand-by draait. Dat geldt voor de meeste kookapparatuur. Vaak is het niet nodig om alles tegelijkertijd maximaal aan te hebben staan maar kan je één voor één dingen opstarten.

Wat betekent dat nou, zo’n piekvermogen?

Tijdens een wat groter evenement met meerdere foodtrucks en andere dingen die stroom verbruiken zoals DJ apparatuur is het daarom handig alles professioneel op elkaar af te laten stemmen, omdat de kosten van een aggregaat toenemen met het vermogen van het aggregaat.

Zo roept de ene foodtruck 12.000W te verbruiken en zou je op basis van zo’n claim al snel een groot aggregaat laten komen. Blijkt dat dit slechts het piekvermogen is, kan je de apparatuur misschien één voor één opstarten en toe met 6000 Watt.

Ook voor de aanschaf van een eigen aggregaat als foodtrucker is dit een belangrijke vraag, omdat naast de aanschafkosten ook het onderhoud en verbruik flink duurder uitpakt bij units met meer vermogen.

Hoe meet ik dan het piekvermogen vs. het werkelijke verbruik?

Geavanceerde grote dieselgeneratoren sturen de informatie over hun verbruik automatisch terug door naar de leverancier. Ben je daar tijdens een evenement op zo’n tijdelijke stroomvoorziening aangesloten geweest kan je de informatie achteraf opvragen bij de leverancier. Nu zal je bij zo’n groot aggregaat er vaak met meerdere foodtrucks en apparatuur tegelijk op aangesloten zijn: dan is het aangewezen een individuele meter te pakken die op de kabel van je truck of een apparaat te klemmen is.

Hoe meet ik dan het piekvermogen vs. het werkelijke verbruik?

Zo’n meter heet ook wel een “stroomtang” of “amperetang” – die zijn te koop voor ca. 80 euro bij de meeste bouwwinkels (GAMMA, Praxis, Hornbach, Hubo) maar de meeste eventprofessionals en leveranciers van aggregaten zullen er net als ons een hebben en kunnen de meting voor je doen.

Bij een meerdaags, groot evenement spreek je best een generale repetitie af om de generator af te lezen als het om de kosten spant. Voor de zekerheid te veel capaciteit huren, kan natuurlijk ook geen kwaad maar is wel duurder.

Stroom omrekenen – Volt en Ampére

Ampere x Volt = Watt. Dat is een onontkombare natuurkundige wet. Voor de eenvoud van dit artikel kan je Ampere voorstellen als de “dikte” van de pijp waardoor de elektriciteit moet en Volt als de pompsnelheid. Het vermogen gemeten in Watt is het resultaat aan elektrisch vermogen dat uitgepompt wordt (in Joule per seconde).

De liefhebber leest hier verder.

Krachtstroom en Drijfkracht

De netspanning in Nederland en België is zo’n 230v. Met een amperage van ~15a is daarmee het te leveren vermogen van een ‘normale’ groep ca. 3500 watt.

Het nut van krachtstroom of drijfkracht zit hem in het hogere voltage, 400v, met “dikkere kabels” tot wel 64 ampère. Een energieleverancier heeft de mogelijkheid het amperage van wat jij geleverd krijgt op locatie aan te passen.

Krachtstroom en Drijfkracht

De zin van deze aansluiting zit hem er in dat met een even dikke draad méér kracht (watt!) wordt afgeleverd.

Een monsterlijke oven als een professionele Angelo Po combisteamer kan tot wel 20kW trekken – 20.000 Watt of zo’n 6 normale groepen in de meterkast uit je huis. Weinig praktisch is om zes stekkers er in te jassen: de oplossing ligt in één aansluiting van 64 Ampere x 400 volt = 25.600 Watt.

Heb ik / heeft dit apparaat / heeft dit evenement krachtstroom nodig?

Wanneer je op de onderstaande vragen “ja” antwoordt is het waarschijnlijk aangewezen om krachtstroom te gebruiken.

  1. Is het verbruik meer dan 3500 watt?
  2. Zijn er minder dan 3 vrije ‘normale’ groepen?
  3. Is het totale verbruik (in watt) groter dan 3500 * het aantal vrije groepen?

Waar haal ik het best wat(t)?

Generator/Aggregaat voor events

Grotere aggregaten huur je het best via een betrouwbare partner. Zelf zijn wij als het gaat om een tijdelijke stroomvoorziening, vooral fan van F&L Powerrental in Barendrecht (NL) of Aggreko Antwerpen (BE). Daarbij is de garantie van kwaliteit en service voor onze events belangrijker dan de kostprijs.

Let er trouwens op dat een flink containeraggregaat op je aanhangwagen zwaarder is dan wat met je normale rijbewijs is toegestaan. Als je hier vaak zelf mee rijdt heb je dus een aanvullend rijbewijs nodig.

Aggregaat voor individuele foodtruck

Voor een degelijk “grasmaaiermodel” waar één foodtruck op kan draaien, ga je het best naar de bouwmarkt. De modellen en prijzen zijn goed vergelijkbaar en we hebben geen unanieme favoriet gehoord onder de bij ons aangesloten foodtrucks.

Regelmatige keuring van apparatuur is naast veilig, ook aan te raden omdat sommige evenementen en bedrijven, bijvoorbeeld in de olie- en gassector, eisen dat je generator van een recente NEN keuring is voorzien. Deze wordt door de betere techniekers afgegeven bij een onderhoudsbeurt, dus als je de apparatuur goed onderhoudt zal je vaak uit jezelf al aan de keuringseisen voldoen.

Aanvullende tips uit de praktijk

Joël Smits van Spotlights tipte ons als reactie op dit blog nog dat je ook altijd moet letten op de juiste stroomkabel: ook al is het amperage gelijk moet je letten op de dikte van de stroomkabel dat deze niet te warm wordt: 1,5mm 230v stroomkabel is goedkoop maar met een 2,5mm 230v stroomkabel is het veiliger, zeker als je de volle 3500watt eroverheen trekt. Daarom kan je ook beter een haspel altijd helemaal uitrollen (om oververhitting te voorkomen).

Toch nog vragen over de tijdelijke stroomvoorziening op jouw evenement?

Ook een tip? Stuur hem door! Of misschien heb je na het lezen van dit artikel toch nog wat vragen. Uiteraard staan we altijd klaar om je hierbij te helpen. Neem vooral even contact met ons op. Dan leggen we het graag even voor je uit.