Tijd voor komkommers

Tijd voor komkommers

De naam ‘komkommertijd’ wordt vaak gebruikt voor berichten die alles behalve nieuwswaarde hebben, maar het toch klaarspelen om in onze newsfeeds te verschijnen. Denk aan berichten over onrustige bavianen of puppy’s die een handstand maken (vreemd genoeg gaat 80% van de komkommerberichten over dieren). Raar eigenlijk. Waarom niet over eten? Da’s veel leuker. Vinden wij. Maar we dwalen af.

Komkommertijd

Waar de titel ‘komkommertijd’ precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat het komkommerseizoen vroeger altijd in de zomer was.  De kwekers hadden een drukke tijd , maar bij de andere vakgebieden was het behoorlijk rustig.

Ook zou het een leenvertaling kunnen zijn van het Britse ‘cucumber time’, de tijd die vroeger door kleermakers werd gebruikt in de zomer. Hoe dan ook. Als het komkommertijd is, valt er weinig te beleven.

Eigenlijk vinden we het onterecht – en ook een beetje zielig – voor de komkommer dat-ie door deze titel wordt weggezet als oninteressante groente. Want ondanks dat de komkommer een behoorlijk sobere en waterige groente is, is deze groene rakker zeker niet zo saai en futloos als de naam ‘komkommertijd’ doet vermoeden.

De komkommer is namelijk een groente die in veel verschillende wereldkeukens is vertegenwoordigd en je kunt ‘m warm, koud, gefermenteerd, gebakken, geschild, ongeschild en verpulverd eten. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoewel we in de media een minder grote variëteit aan nieuws aantreffen dan gebruikelijk, hoeft deze gang van zaken zich daarom niet voort te zetten in de keuken. Wat doen we als er niet al te veel om ons heen gebeurt? Nou, we duiken de keuken in en maken gehakt van die komkommers.

Ook komkommerkoorts te pakken? Zet deze langwerpige vriend dan extra in het zonnetje en probeer één van deze verkoelende komkommerrecepten uit. Sowieso dat je tot het einde van de komkommertijd elke dag een ander recept kunt uitproberen. Wat dacht je bijvoorbeeld van komkommer..

Komkommer opties

In je drankje (want, when life gives you cucumbers, you make..): komkommer G&T’s, komkommer margarita’s, komkommer martini’skomkommer agua fresca, komkommerlimonade (met gin).

Als borrelhapje: Taiwanese sesam-komkommertjes, komkommerrolletjes, komkommerbiteskomkommerchips, komkommersandwiches.

Als opkikker bij je maaltijd: Chinese zure komkommers, komkommerkimchikomkommersalsakomkommerraitakomkommermmousse, komkommerketchup, augurken.

Als warm gerecht: komkommersoep, komkommergratin, gebakken komkommers.

Als koud soepje: komkommer-avocadosoep, witte gazpacho.

Als nagerecht: komkommer-ijskomkommer-granita, komkommercake (echt? Jawel).

Als glas: komkommer-shotglaasjes.

Of als altijd-goed-altijd-hilarisch-grapje: ken je de verleden tijd van komkommersla? Ha. Ha. Ha. Classic.

Je ziet het: met deze flitsende recepten overleef je die komkommerblues wel. Komkommer-moe geworden? Geen nood: aubergines, broccoli, raapstelen en courgettes zijn ook in het seizoen.

Kun je eveneens een hoop leuks van maken.

Foto’s: Tales of a kitchen, minimalist bakerkorean bapsang