INSTAGRAM-WORTHY TAFEL DEKKEN

INSTAGRAM-WORTHY TAFEL DEKKEN

Een lange, warme zomeravond in de tuin. Glazen wijn, mooie borden en het beste bestek. Een plaatje die al je vrienden op Instagram willen delen en waar je ouders trots van worden. Hoe je zo’n social-media-worthy tafel voor elkaar krijgt? De tafel dekken, precies zoals het hoort. Er zijn een aantal officiële regels om een eettafel er op zijn best uit te laten zien. Volg onderstaande stappen voor het tafel dekken en je weet zeker dat jouw diner een schot in de roos is.

Het tafellaken – chique of uniek

Alles begint natuurlijk bij een mooi tafellaken. Je weet dat je altijd goed zit met een clean, wit exemplaar. Maar je kunt ook creatiever zijn en bijvoorbeeld kiezen voor een donkerblauwe kleur waar witte borden prachtig op uit komen. Voor extra grip op het laken en om de geluiden te dempen, kan er een molton onder het laken worden geplaatst. Officieel mag het tafelkleed 5 cm over de rand hangen aan de zijden van de tafel. Check.

De borden – volg de regels

rene visserEen belangrijk element bij het tafel dekken is symmetrie. Je kunt de borden het beste zo’n 50 – 60 centimeter uit elkaar te zetten en maximaal 1 centimeter van de rand af. Zo hebben gasten genoeg ruimte om te eten. En zo zorg je er ook voor dat je ruimte overhoudt voor mooie versieringen op de tafel. Bij een stijlvol diner gebruik je onderborden met daarop een servet. Deze blijven gedurende het etentje staan, zodat alleen het bovenste bord weg hoeft te worden gehaald. Ook best handig dus!

Het bestek – informeel

Wie gaat hier nu niet mee de mist in en vergeet wel eens wat de juiste volgorde is? In een zogenoemde ‘informele setting’ kan je de volgende volgorde aanhouden ten opzichte van het bord:

  • Rechts het mes, met de kartelrand naar binnen.
  • Daarnaast (aan de rechterkant) de lepel.
  • Links de vork(en) van klein naar groot.

Aan de buitenkant ligt dus het bestek wat als eerste wordt gebruikt. Bijvoorbeeld voor een amuse of soep. Wanneer alle borden en het bestek recht en op dezelfde hoogte neer worden gelegd, krijg je een instant strakke look op de tafel. Heb je het gekleurde tafelkleed gekozen? Dan is een tof rose- of goudkleurig bestek ook heel vet. We hebben het wel over Insta-worthy natuurlijk.

De glazen – schoon & rechts

tafel dekken - wijnbar WijningBij het tafel dekken, staat het glaswerk altijd rechtsboven. Denk er van te voren over na welke glazen iedereen nodig heeft en maak daar ook ruimte voor. Een waterglas en wijnglas bijvoorbeeld. Wanneer je meerdere glazen gebruikt, kan je deze volgorde aanhouden bij het tafel dekken: het glas wat als eerste wordt gebruikt, staat het meest rechts.

Eigenlijk richt je de tafel dus ook heel praktisch in! Alles wat als eerste wordt gebruikt, wordt ook als eerste weggehaald. Zo zorg je er voor dat de tafelindeling mooi blijft liggen door de avond heen (en dat de foto’s er dus ook goed uit blijven zien). Niet te vergeten: maak de glazen vetvrij. Dit ‘poleren’ van de glazen is een echte must voor heldere foto’s.

Tafel dekken: de extra’s

Hier kan je los gaan! Officieel mogen er vier kandelaars op tafel of twee kandelaars met meerdere armen. Met daarnaast in het midden een bloemstuk. Maar inderdaad, het tafel dekken op de Instagram-manier laat veel meer toe! Het mag groots! Je kunt een land als thema kiezen, matchend bij het eten. Denk bijvoorbeeld aan Marokko, met een diep paars tafellaken, rode servetten, goud bestek en op tafel geurende zakjes met kruiden zoals kaneel. Maar je kunt ook alles in het lichtroze dekken of juist alles in het wit en grijs, met gouden details. Overlaadt de tafel met bloemen, met confetti of zet een opblaas-flamingo in het midden. Maak het zo gek als jij wilt.

Wanneer je bovenstaande regels van het tafel dekken volgt, ziet elke tafel er sowieso netjes uit. Welke kleuren je ook kiest, wat voor bestek en borden je ook hebt, of je een catering inhuurt of zelf kookt, de basis is de basis. Laat die Instagram foto’s maar komen.