Schijf van vijf – groente en fruit

Schijf van vijf – groente en fruit

Yes! Het is weer tijd voor de maandelijkse themaweek van The FoodConvoy. Maandelijks belichten wij een weeklang een nieuwe trend, een nieuw product, of een nieuw concept. Je kan het zo gek niet bedenken zolang het maar met eten en/of foodtrucks te maken heeft. Deze maand belichten wij een week lang de nieuwe schijf van vijf van het voedingscentrum.

Schijf van Vijf

De nieuwe schijf van vijf is gelanceerd op 22 maart jongstleden en is niet alleen maar in een nieuw jasje gestoken. Er zijn ook daadwerkelijke veranderingen binnen de schijf van vijf. Deze week bespreken we daarom elke dag een nieuwe schijf om zo te zien wat er nou daadwerkelijk veranderd is en waarom.

Wij zijn benieuwd!

Schijf van Vijf vaknamen

Gezonde ‘taartpunten’

Groente en fruit zijn beide verantwoordelijk voor lekkere en goede vitamines en mineralen om gezond door het leven te gaan. Naast dat groente en fruit enorm gezond zijn ze geven ook leuke vrolijke kleuren aan onze gerechten! Daarbij is het ook nog eens voordelig want met de dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groente en 200 gram fruit verlaag je de risico’s op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 ook wel suikerziekte genoemd. Als je fruit lekkerder vindt dan groente moeten we je helaas teleurstellen, deze zijn niet inwisselbaar voor elkaar. Dus kom maar op met die groente en fruitsapjes!

Groentes

Laten we beginnen bij groentes. Volgens het voedingscentrum is 1 soort groente niet voldoende daarom is variëren een must. Groentes kun je op alle mogelijke manieren verwerken in je levens style. Neem bijvoorbeeld reepjes paprika, of plakjes komkommer mee. Dat laatste is ook gelijk een goede dorstlesser. Daarbij worden er nu ook regelmatig snoeptomaatjes en wortels verkocht in supermarkten, heerlijk! Dus genoeg mogelijkheden om aan de dagelijkse hoeveelheid te komen naast groente te verwerken bij het diner.

Bereidingswijze

Het bereiden van groente kan op vele verschillende manieren zoals stomen, koken, bakken, rauw, wokken, grillen en pureren. Naast dat groenten in het algemeen belangrijk zijn, is het ook van belang om tegenwoordig een bewustere keuze te maken. Let bijvoorbeeld op de seizoenen waarin de diverse groentes groeien. Daarbij is het ook eens leuk om je in te lezen in de iets onbekendere groentes, zoals chioggia biet, schorseneren, meiraap & kalebas.

caesar salade met pompoen en avocado salade en een pastrani sandwich

Groente; wat staat er nou wel in en wat niet
In de nieuwe schijf van vijf staan vooral verse groente, voorgesneden groente, diepvries en gepureerde groente zonder toegevoegde suiker en zout. Wat er niet in de schijf van vijf staat zijn groente uit blik of pot met toegevoegde suiker en zout, groentesap, en groente a la crème. Dus weg met die potten en zakken en lekker zelf bereiden, nog een stuk leuker ook!

diverse groenten

Fruit

Fruit, is denk ik wel een van de favorieten gezonde snacks van iedereen en er zijn vele verschillende variaties mogelijk. Neem bijvoorbeeld appel met kaneel, een bakje druiven of een heerlijke avocado op brood. Kom maar op met die vitamine boost! Naast dat vers fruit lekker is om te snacken of door andere verschillende gerechten te doen, is gedroogd fruit ook een optie. Dadels als een snack voor naar je werk of op de studie, rozijnen door de muesli of als energiebron of wat dacht je van wat gedroogde abrikozen door een overheerlijke curry.

Gedroogd fruit

Let wel op, neem niet te veel gedroogd fruit want volgens het voedingscentrum zitten er in gedroogd fruit meer suikers en er zit minder vitamine C in omdat dat verloren gaat bij het drogen. Ook met fruit kan je voor duurzaam kiezen. Neem bijvoorbeeld ananas, appel, banaan, druif, peer, pruim, sinaasappel, nectarine, meloen, en mandarijn deze kunnen het hele jaar!

kokosnoten met een rietje

Fruit; wat staat er nou wel in en wat niet

Wat zijn nou de belangrijke elementen van fruit die nu belicht worden in de schijf van vijf. Dat zijn de volgende dingen; vers fruit, voorgesneden fruit, diepvries en gedroogd fruit zonder toegevoegde suiker (beperkt maximaal een handje per dag) & fruit in blik op sap.

Wat mag nou absoluut niet in de schijf van vijf. Fruit in blik op siroop, vruchtensap, gedroogd fruit met toegevoegde suikers. Zo zie je maar er zijn keuze genoeg voor overheerlijke gevarieerde gerechten met groeten en fruit.

zelfgemaakte vruchtensap

De nieuwe schijf van vijf – Foodtrucks
De nieuwe schijf van vijf heeft wel wat invloeden op de dagelijkse leefstijl. Zo spelen de SapKar en Aloha Juice Truck in op deze nieuwe invloeden door sapjes aan te bieden die fruit en groente bevatten. In 1 sapje je dagelijkse fruit en groente!

Sla-Gerei is juist dé truck voor deze combinatie in de vorm van salades en soepjes. Heerlijke verse groente en fruit worden om getoverd tot mooi gekleurde en gezonde salades. Jammie!

Benieuwd of er nog meer foodtrucks zijn die aansluiten op deze Schijf van Vijf? Neem even een kijkje tussen al onze foodtrucks in de verschillende categorieën.