Een goede bedrijfslunch

Pingpongtafels, flipperkasten, de allernieuwste Macbook… Allemaal leuke manieren om personeel te binden en blij te houden. Maar is er ook een goede bedrijfslunch verzorgd? Of neemt elke collega nog steeds z’n eigen broodtrommeltje mee? Dit laatste klinkt misschien als de meest efficiënte optie, maar het tegendeel is waar. Medewerkers die een goede hap voorgeschoteld krijgen, zijn namelijk over het algemeen productiever, gezonder, blijven langer in dienst en leveren over het algemeen hogere kwaliteit werk af. Het is het dus zeker waard om hier een beetje geld in te stoppen. 

NEEM JE TIJD AAN DE LUNCHTAFEL

Een op de vijf Nederlanders eet vanachter het bureau. Bijna de helft van alle kantoormedewerkers eet zonder zijn of haar collega’s. De lunch wordt gezien als iets noodzakelijks. Effe snel die boterham wegwerken en dan weer terug aan het werk. Nu is er helemaal niets mis met deze arbeidsethos, maar de gezamenlijke lunch in de bedrijfskantine kan ó zo vruchtbaar zijn voor de bedrijfscultuur. Eten is een primaire levensbehoefte, maar ook vooral een sociale activiteit.

De gezamenlijke lunch kan ervoor zorgen dat die marketing en finance collega’s elkaar eindelijk eens een keer spreken. Aan tafel kunnen nieuwe ideeën bedacht worden en nieuwe vormen van samenwerking ontstaan. Je kunt elk jaar fantastische bedrijfsfeesten organiseren met als doel om medewerkers met elkaar te verbinden, terwijl dit elke dag kan tijdens de lunch.

HOUD HET PERSONEEL GEZOND

Nu is het zo, dat mensen geneigd zijn meer te eten als ze samen met anderen zijn. Onderzoek wijst uit dat mensen (net als dieren) bijna twee keer zoveel eten in groepsverband dan dat ze alleen zouden doen. Voor de calorieënteller onder ons klinkt dit misschien schrikbarend.

Echter is dit niet helemaal gegrond. Als je namelijk goed je maagje vol eet tijdens een gezonde bedrijfslunch, heb je tussendoor minder behoefte om te gaan snacken. Die snacks zijn killing voor onze gezondheid. Al die Marsen, Twixen en frikandelbroodjes tussendoor bouw je geen weerstand mee op. Uit onderzoek blijkt dat personeel met een gezond eetpatroon zich 27% minder vaak ziek melden.

bedrijfslunch

Foto: Omroep West

Als werkgever kun je een enorme bijdrage leveren aan de gezondheid van alle werknemers door een gezonde bedrijfslunch te verzorgen. Dus geen broodjes kroket maar salades, een soepje of een broodje gezond. De laatst genoemde voorbeelden zijn niet alleen beter voor het lichaam, maar ook voor de productiviteit. Zo’n broodje kroket zorgt misschien wel voor een abrupte energieboost, maar helaas voor korte duur, waardoor je na verloop van tijd al weer snel je concentratie verliest en in begint te kakken.

MAAR WAT IS NOU EXACT DE ROI?

Kortom, een goede bedrijfslunch zorgt voor blije, gezonde, en productieve collega’s. Exacte ROI cijfers zijn lastig te benoemen. Het ene artikel heeft het over een ROI van 150% en het andere 300%. Cijfers zijn ook heel erg contextgevoelig. Wat kost het voor jouw bedrijf als iemand een dag ziek is? Of wat zijn de kosten om nieuw personeel aan te trekken? Hopelijk zijn de argumenten in dit blog voldoende overtuigend om de bedrijfslunch bij jouw wat gezonder te maken. Over de invulling denken we graag met je mee met onze catering services.

EN HOE ZIT HET DAN MET DE BELASTINGDIENST?

Over belastingen en personeelsmaaltijden zouden we al een heel apart blog kunnen wijden. Wellicht dat we dit in de toekomst nog wel zullen doen. Aangezien wij hier nog niets over hebben gepubliceerd adviseren wij eens een kijkje te nemen in dit artikel van Online4mkb.nl (Nederland) of de Ondernemingsdatabank (België). Eet smakelijk alvast!