Rollende Keuken

De markt van foodtrucks zou inmiddels zijn hoogste piek hebben bereikt. Ingeschat wordt dat er momenteel enkele duizenden foodtrucks rondrijden door Nederland en België. Men verwacht dat dit aantal niet meer heel veel toe zal nemen. Met dit grote aantal foodtrucks wordt het steeds lastiger om op te vallen als rollende keuken. Hoe kun je je tegenwoordig het best onderscheiden in de verzadigde markt van foodtrucks?

Niet elke rollende keuken kan blijven rollen

Pasgeleden publiceerde het FD een artikel over de status van foodtrucks in Nederland. Foodtruck ondernemers zouden steeds vaker de handdoek in de ring gooien. Het arbeidsintensieve bestaan, tegenvallende inkomsten of te hoge risico’s zouden ervoor zorgen dat zij afhaken.

Wij hebben onze twijfels of het bovenstaande wel klopt, en zijn daarom aan een eigen marktonderzoek begonnen. Toch denken we dat het altijd een goed idee is om te blijven werken aan de manier waarop je je onderscheid ten opzichte van andere foodtrucks. Daarom delen we onderstaand een paar tips.

Zorg ervoor dat jouw foodtruck uniek is

In juni publiceerde Nu.nl een artikel met de kop “Langste rij op foodfestival voor friet, saté en hamburger”. Bij The Food Convoy herkennen we dit patroon. De meeste aanvragen die we binnenkrijgen zijn voor friet-, hamburger-, pannenkoeken en barbeque trucks. Hoe dan ook: begin je met zo’n type truck, zorg er dan voor dat deze uniek is. Ofwel: Stand out from the crowd.

 

 


Rollende Keuken
Foto: Rolled Pannenkoeken Foodtruck

 

 

 

Alleen een mooie truck is niet genoeg

In de eerste plaats val je natuurlijk op met een bijzonder design van de truck. Belangrijk hierbij is dat je geen publiek aanspreekt omdat iets alleen maar opvalt. Zorg er vooral voor dat het design van je foodtruck aansluit op de boodschap die je wilt overbrengen aan je publiek. Wie ben je? Wat verkoop je? Waarom sta je hier maaltijden te koken? Wat vind je belangrijk aan jouw product?

Hou hierbij ook vooral je doelgroep in gedachten en leer deze door en door kennen! Wie wordt je toekomstige klant? Wat vindt hij of zij belangrijk? Wat vinden ze lekker? Ga met je toekomstige gast aan tafel en laat ze jouw eten proeven. Pas indien nodig je recept een beetje aan zodat het beter aansluit bij hun smaak.

Zoals Eric Ries, auteur van de bestseller Lean Startup mooi formuleert: “building something nobody wants is the ultimate form of waste”. Je kunt dan nog zo’n goed idee hebben; zolang gasten het niet lekker vinden, of zich niet aangesproken voelen door jouw merk, wordt het een lastige zaak. Ga dus vooral het dialoog aan met je gast, en leer deze door en door kennen.

Een sterk merk schept verwachtingen

Kortom, bouw aan een sterk merk en voer dit vooral in alles door: presentatie, maaltijd, personeel en communicatie. Een merk schept verwachtingen, zorg er dus voor dat je die waar kunt maken!

Zorg dat de maaltijd voldoet aan de minimale verwachtingen

In de eerste instantie dien je te voldoen aan de verwachtingen op het gebied van smaak. Probeer deze zo consistent mogelijk te houden. Een teleurgestelde gast is moeilijk terug te winnen. Zorg ervoor dat alle chefs in de rollende keuken de recepten perfect in de vingers hebben zitten.

Daarnaast is het essentieel dat je alle processen intern goed op orde hebt. Kunnen jouw leveranciers altijd dezelfde kwaliteit leveren? Wat ga je doen als bepaalde producten (tijdelijk) niet meer verkrijgbaar zijn? 

Onderschat de invloed van een verpakking vooral niet

Onderzoek wijst uit dat de verpakking van een maaltijd de smaakperceptie enorm kan beïnvloeden. Zowel vorm, kleur, materiaal als de context hebben allemaal invloed op hoe iets smaakt. Let hier dan ook goed op bij het design van je verpakking. “Een feestje voor het oog is een lust voor de mond”, aldus verpakkingsexpert Huib Burggraaf in een artikel voor Marketing Tribune.

 

 


Rollende Keuken
Fotografie: Edibles by Jack

Hou hier ook vast aan je merk. Zorg dat er een lijn is in alles wat je serveert. Heb je een biologisch-veganistische foodtruck? Kom dan niet aan met plastic patatbakjes. Overweeg in dit geval om bijvoorbeeld bordjes van palmbladeren aan te schaffen. Of, als je er ergens aan kunt komen, kun je zelfs eetbaar bestek overwegen!

 

 

Versterk je merk in je communicatie

Het personeel is het eerste aanspreekpunt met jouw merk. Personeel kan jouw merk maken of kraken. Trek daarom vooral personeel aan dat jouw passie voor de foodtruck deelt en vooral klantvriendelijk is. Ook in stresssituaties.

Zorg er daarnaast voor dat iedereen de menu’s en ingrediënten door en door kent. Train ze in upselling. Het gaat hierbij niet alleen maar om meer verkopen, maar het matchen van smaak en menu. Vraag twijfelende gasten waar ze trek in hebben en help ze aan het juiste gerecht. Hierdoor draag je niet alleen maar bij aan de beleving van de gast, maar leer je deze ook beter kennen.

Blijf in contact met je gasten

Tot slot, blijf met je gasten in contact. Ook als ze niet tegenover je staan. Social media kanalen als Facebook en Instagram zijn hier ideaal voor. Laat jouw fans vooral weten waar je mee bezig bent en wat er komen gaat. Deel foto’s van de evenementen waar je te bewonderen bent met jouw rollende keuken. Hou gasten op de hoogte van nieuwe gerechten die worden toegevoegd aan het menu.

Meer lezen?

Nog geen genoeg gekregen van deze tips over het vermarkten van jouw rollende keuken? Neem eens een kijkje in ons blog overzicht. Hier staan nog veel meer blogs over onder andere branding, klantbinding en doelgroepbepaling.