Haute Friture

Hoewel de exacte oorsprong van de eerste frieten betwistbaar is, zijn ze tegenwoordig vrijwel overal te vinden. Frietfanaten kunnen behalve bij snackbars inmiddels terecht bij patat-speciaalzaken als de Frietboutique en frites foodtrucks zoals de Pieper Mobiel. Dat een goed gevulde puntzak wellicht tot de bourgondische levensstijl is gaan behoren, kan voortkomen uit de diverse bereidingswijzen van een pieper tot patatje. Hier volgen enkele frietfeitjes van de Food Convoy voor de patatliefhebbers en haute friture fans.

Haute friture begint bij de (bio)pieper

Hoewel het Bintje een van de meest populaire patataardappels in vanwege zijn lengte, blijkt uit de
AD friettest van 2017 dat de Agria het ook erg goed doet. Deze en andere eveneens melige piepers hebben de juiste samenstelling voor het verwerken tot friet. Behalve de vorm zijn de oogjes makkelijk te verwijderen, omdat ze aan de oppervlakte liggen. Maar tegenwoordig is het niet vreemd om aardappels met schil en al te gebruiken, zoals de BioPieper bijvoorbeeld doet.

Aardappelen met schil zijn volgens het Voedingscentrum onder andere een bron van vezels en vitamine B6. Maar net als bij andere gewassen worden regelmatig bestrijdingsmiddelen gebruikt om ziektes te voorkomen. Veel van onze foodtrucks maken echter gebruik van biologische aardappels.
Dat wil zeggen dat er geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen. Maar als je je frietjes liever zelf snijdt, kan je ze met een scrub goed schoonboenen.

Vet lekker, minder gezond?

Zodra aardappels de frituur ingaan, moeten ze meer met mate geconsumeerd worden. Maar het frituurvet waarin ze gebakken zijn, bepaalt eveneens hun gezondheidswaarde. Kies je voor ossewit, kokosvet, zonnebloem- of toch liever olijfolie? Dierlijk vet, zoals ossewit, bevat meer verzadigde vetten, maar geeft wel een scherp smaakaccent af. De meeste frituuruitbaters gebruiken echter een plantaardige olie om hun frites in te bakken. Deze zijn niet alleen goedkoper, maar ook gezonder, omdat ze meer onverzadigde vetten bevatten. Het is echter van belang dat deze vloeibare plantaardige olie een hoog rookpunt heeft, zodat deze niet gaat ontbinden bij hoge temperaturen.

haute friture
 

Double dipping

Naast de olietemperatuur doet men er goed aan om ook de temperatuur van de aardappel te controleren. Door vers gesneden frites in een zoutwaterbad te leggen, wordt vocht aan de aardappel onttrokken en de temperatuur relatief constant gehouden. Hierdoor komen er weinig tot geen schadelijke stoffen vrij door de reactie van suikers uit de aardappel. Om donkerbruine frieten verder te vermijden, maar toch een krokante korst te krijgen, wordt een tweestapsmethode toegepast. De frieten worden in korte tijd gaar gekookt, ofwel geblancheerd, in hete olie voordat de temperatuur wordt opgevoerd voor een knapperige buitenkant.
 

Frietvariaties

Speciaal, oorlog, of liever poutine? Die laatste is niet te verwarren met de Russische president, maar is eveneens een zeer opvallende verschijning. Patat Stoof(vlees) komt in Europa wellicht nog het meest in de buurt. Naast een oneindigheid aan toppings is patat er ook in vele vormen. Van potato wedges tot French fries en curly fries tot Vlaamse frieten. Ieder etablissement geeft zijn eigen draai aan de classic, maar welke vind jij het lekkerst?

Fancy some haute friture fries?

Bij de Food Convoy kunt u eenvoudig een van onze frietwagens huren op locatie.
Boek direct een patatkraam of frietfiets voor je eerstvolgende feest!

Haute Friture