Frietkraam? Of patatkraam?

Enige tijd geleden vond er online een leuke discussie plaats over friet en patat, want ons land is namelijk verdeeld in twee kampen! Welk woord je gebruik hangt er helemaal vanaf van waar je vandaan komt. The Food Convoy zocht uit of we liever een patatkraam huren of massaal voor een frietkraam kiezen. Behoor jij tot #teamfriet of #teampatat?

Friet of patat?

Niet alleen online, maar ook op het kantoor van The Food Convoy ontstond een interessant meningsverschil. Welk woord wordt door de meeste mensen gebruikt en wat is nou eigenlijk de correcte vorm? Zowel friet als patat zijn allebei opgenomen in het Van Dale woordenboek en zijn dus beide correct. Maar als we dieper naar de betekenis van de woorden kijken zien we dat de vertaling van het woord friet in de Van Dale als volgt is: “reepjes rauwe aardappel, in olie gefrituurd”. Wanneer men kijkt naar de vertaling van patat ziet dit er als volgt uit: “friet: patat met een portie patat met mayonaise”. Van Dale geeft dus een verwijzing naar het woord friet en geeft geen echte betekenis van het woord patat. Kunnen we er hiervan uit gaan dat het woord friet wat bekender is dan het woord patat?

De verdeling
frietkraam of patatkraam: wat zeg jij?

Of je het woord patat of friet gebruikt ligt er dus aan waar je vandaan komt. Het woord patat wordt voornamelijk gebruikt in het midden en noorden van Nederland. Het woord friet voornamelijk in Brabant, Limburg en België. Je zou dus denken dat het grootste gedeelte van Nederland het woord patat gebruikt. Echter hebben we het wel over Franse frietjes of Vlaamse friet en nooit over Nederlandse friet. Het woord patat is dus waarschijnlijk door de Nederlanders bedacht.

Frietkraam

Frietkraam: pieper mobiel

Wanneer we kijken naar ons aanbod van friet foodtrucks kun je ook zien dat geen enkele foodtruck het woord ‘patat’ gebruikt. Een patatkraam is dus veel zeldzamer dan een frietkraam. Foodtruckeigenaren kiezen er nog liever voor het woord ‘pieper’ te gebruiken dan het woord patat. Aan de andere kant laat Google weer zien dat er meer gezocht wordt op het woord patat dan op het woord friet. Maar als het gaat om het huren van een friet foodtruck, wordt er vooral gezocht naar een frietwagen of frietkraam en geen patatkraam. In Nederland eten we dus massaal patat uit een frietkraam!

Mocht je nou na deze discussie trek hebben gekregen en zin hebben in een frietje (of patatje), bij The Food Convoy verhuren we frietwagens voor jouw evenement. We hebben een flinke verzameling verspreid door de Benelux! En wil je toch liever een patatkraam huren in plaats van een frietkraam, dan kunnen we uiteraard wat voor je regelen.

 

 

VOLG FOOD CONVOY