EEN FOODTRUCK BEGINNEN: DE MARKETING STRATEGIE BEPALEN

EEN FOODTRUCK BEGINNEN: DE MARKETING STRATEGIE BEPALEN

EEN FOODTRUCK BEGINNEN: DE MARKETING STRATEGIE BEPALEN

Veel enthousiastelingen kiezen er tegenwoordig voor om een eigen foodtruck te starten. Niet alleen chef-koks, maar ook particulieren wagen zich aan een nieuw avontuur. Een foodtruck beginnen is de eerste stap, maar hem succesvol maken is een tweede. Mede door het grote aanbod van food trucks red je het helaas niet alleen met een toffe truck en wat goede hapjes. Je moet de wereld laten weten dat je bestaat en dat kan onder andere door middel van verschillende marketing strategieën. De ervaren marketingkenners van The Food Convoy leggen je precies uit waar je op moet letten, hoe jij je foodtruck op de kaart kunt zetten en hoe potentiële klanten jouw truck (online) kunnen vinden!

BEPAAL DE DOELGROEP

Het belangrijkste voor een goede foodtruck marketingstrategie is het bepalen van jouw doelgroep. Wil je een foodtruck beginnen? Dan is het is heel belangrijk om goed voor ogen te hebben wie je wilt bereiken met jouw truck en wie er mogelijk geïnteresseerd is in jouw producten. Je kunt voor jezelf nadenken over de volgende vragen:

  • Wie wil ik bereiken?
  • Waar kan ik die mensen vinden?
  • Wat willen zij weten in hun zoektocht naar een geschikte foodtruck?
  • Op welke plekken zoeken zij naar informatie?

Op basis van deze gegevens ga je bepalen welke informatie je via welk kanaal communiceert. Door jezelf deze vragen te stellen kun je ook bepalen waar jouw doelgroep te bereiken is. Behoren 50-plussers met een bovengemiddeld inkomen tot één van jouw doelgroepen, dan zijn festivals zoals Rollende Keukens en TREK misschien niet de beste plekken om te gaan staan. Bedenk dus eerst goed waar en hoe je jouw doelgroep gaat vinden. Als jij jouw doelgroep hebt gevonden, dan is persoonlijk contact altijd het beste marketinginstrument! Een goede persoonlijke service zorgt namelijk voor veel tevreden klanten en meer mond-tot-mond reclame.

foodtruck beginnen

ZORG DAT JE VINDBAAR BENT

Jouw website is een belangrijke bron van informatie voor jouw afnemers. Een foodtruck beginnen kan eigenlijk niet zonder website. Door middel van SEO (zoekmachine optimalisatie) kun je de website daarna vindbaar maken voor klanten. Dit is geen heel makkelijk onderwerp, dus het is aan te raden om hier een expert voor in te schakelen. Voordat je met deze expert om de tafel gaat, kun je wel alvast nadenken over hoe jij de website wilt inrichten. Denk bijvoorbeeld na over de thema’s waar jij op gevonden wilt worden en welke informatie daarbij hoort:

SEO onderwerpen

kies één of twee onderwerpen waar je op gevonden wilt worden, dan kun je samen met een expert gaan bedenken hoe je jouw teksten zo SEO vriendelijk mogelijk kunt maken. Dat zal je helpen meer bezoekers naar jouw website te loodsen. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld het type gerecht of de specialiteit van jouw foodtruck.

Keywords

Op basis van deze onderwerpen ga je ‘keywords’ formuleren. Door deze tactisch te gebruiken in de teksten op jouw website, zal deze hoger in google komen. Het kan dus zo zijn dat klanten sneller jouw frietkraam huren dan van je buurman om de hoek, omdat jij boven hem staat in Google.

Teksten 

Vergeet vooral niet dat je schrijft voor jouw potentiële klanten en niet voor Google. Keywords en SEO zijn leuk, maar als de teksten niet lekker lezen, haken bezoekers al snel af. De kwaliteit van de teksten is dus wel belangrijk.

foodtruck beginnen

FOODTRUCKS OP SOCIAL MEDIA

Sta in contact met je klanten

Sociale media zijn cruciaal voor alle foodtrucks. Omdat je als foodtruck eigenaar geen vaste locatie hebt, moet je gasten updaten over de locatie van hun favoriete restaurant op wielen. Het is ook de perfecte manier om relaties met gasten te onderhouden. Als foodtrucker ben je vaak ‘on the road’ en is het dus ideaal om via je telefoon het klantencontact af te handelen.

Het oog wilt ook wat

En daarnaast is social media ook de plek voor visuele content. Veel foodtrucks worden puur gekozen op basis van het uiterlijk. Het oog wilt ook wat! Een foodtruck beginnen kan daarom eigenlijk niet zonder je aan te melden op sociale media zoals Facebook en Instagram, omdat mensen jou en je truck graag willen zien!

Weetje:

In een interview met de eigenaar van horeca-topper MaMa Kelly werd duidelijk dat het succes van het restaurant mede te danken is aan social media. ‘Wanneer ik klanten wil trekken voor een avond als we nog niet vol zitten, laat ik een bericht plaatsen over de beleving met verse kip. Een uur later zit ik vol’, aldus Rein Rambaldo. Ook trekken zij veel internationale toeristen en expats aan, omdat alle berichten een Engelstalig onderschrift hebben.

Indian foodtruck beginnen

Jouw doelgroep op social media

Daarnaast is het belangrijk om na te denken welke social media kanalen jouw doelgroep gebruikt. Zo zitten jongeren met name op Instagram en Snapchat, gebruiken vrouwen vaak Pinterest en wordt Facebook tegenwoordig vooral gebruikt door de wat oudere doelgroep. Mocht je ook graag ingehuurd worden voor bedrijfsborrels dan is het promoten van je Foodtruck op LinkedIn een juiste plek.

Originele communicatie

Het is ook van belang dat je regelmatig kwalitatieve berichten plaatst met een hoge entertainment factor. Plaats je berichten op Instagram? Dan spreekt beeld uiteraard voor zich! Maar ook op andere social media kanalen doen beelden het beter dan alleen tekst. Laat een mooie bedrijfsvideo maken en plaats regelmatig foto’s van eten waar mensen gelijk trek van krijgen. Een foodtruck beginnen betekent ook dat je start met een onderneming en daar is marketing een belangrijk onderdeel van.

Klanten vinden het vaak ook leuk om een ‘gezicht’ achter de Foodtruck te zien, dus deel bijvoorbeeld wat persoonlijke foto’s van jezelf op een evenement. Bedenk daarbij goed wat je wilt uitstralen: professioneel en zakelijk v.s. low-key en gezelligheid. Het type beelden en wat daarop zichtbaar is, is belangrijk voor het imago van je foodtruck.

foodtruck beginnen

Weetje:

Het algoritme van Facebook verandert om de zoveel tijd en niet iedereen die jouw pagina liked krijgt jouw post ook te zien. Maar 5% van jouw doelgroep, ziet jouw post voorbij komen. Je mag communicatie dus gerust ‘uitsmeren’. Stond je op een festival met je foodtruck? Deel gerust meerdere posts, foto’s en video’s van het evenement. Je hoeft je volgers niet te spammen, maar wees ook niet bang om een boodschap te herhalen.

Inspiratie

  • Verander bijvoorbeeld je menu om de zoveel tijd en maak dit bekend door middel van social media. In dit artikel geven ze 3 tips om meer omzet uit je menu te halen. Je kunt namelijk minder populaire ingrediënten een hippe naam geven om te voorkomen dat mensen het gerecht niet willen en jij met je ingekochte spullen blijft zitten.
  • Plaats op je social media een kalender van de festivals waar je staat! Zo weten ze je altijd te vinden en kunnen ze zich van tevoren alvast verheugen op jouw goede drankjes en lekkere gerechten. Motiveer ze via social media dan ook om jou op te komen zoeken. Een foodtruck beginnen vergt ook creativiteit en bereidheid om met klanten in contact te staan.

WIL JE EEN FOODTRUCK BEGINNEN EN EXTRA HULP BIJ JE NAAMSBEKENDHEID? 

Dat kan natuurlijk! Sluit je aan bij het The Food Convoy platform! Wij positioneren ons met het platform als een middleman die tussen de klant en de foodtruck in staat. Daarnaast werken wij het liefste samen met authentieke ondernemers die om hun passie en liefde voor horeca of goed eten zijn begonnen met dit avontuur. Ondertussen durven we wel te zeggen dat we aardig wat ervaring hebben met foodtrucks en beginnende foodtruckers. Wil jij een foodtruck beginnen? Wij kunnen je helpen met jouw bekendheid en het vinden van nieuwe klanten door bijvoorbeeld een interview op de blog te plaatsen. Via het menu kan je jouw foodtruck aanmelden en dan nemen we je zo snel mogelijk op op onze website.