Food Trends 2018

Wat zijn de Food Trends 2018?

Nu het nieuwe jaar is aangebroken is het geen verrassing dat er weer gespeculeerd wordt over wat ons dit keer op voedselgebied te wachten staat. Enkele jaren terug was het echter niet zo goed gesteld met onze dagelijkse voeding. Volgens onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) at slechts 15% van volwassenen at de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit. Verder bevatte onze voeding ook een te ruime hoeveelheid suiker en zout. Als we kijken naar de overgangsperiode van vorig jaar, zien we wel dat we over het algemeen minder geld besteden aan voedingsmiddelen. Zijn we met de Food Trends 2018 bewuster gaan kijken naar wat we nu eigenlijk tot ons nemen?

Food Trends 2018 terug naar de basis

Er lijkt in ieder geval een trend in gang te zijn gezet naar een gezondere levensstijl. Wil je direct een van onze gezonde foodtrucks boeken? Klik dan hier! Hieronder geven we een opsomming van wat je zoal kan verwachten van de foodtrucks die deze gezonde voedingstrend voortzetten:

Pure producten met pit

We zijn bewuster gaan kijken naar onze inname van vet, suiker en zout. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het zoutgehalte van levensmiddelen met 11% gedaald in de afgelopen 6 jaar, maar er moet nog wel wat meer gebeuren. Door kruiden toe te voegen in plaats van zout, verrijk je gerechten en ben je gezonder bezig. Boppin Burgers gebruikt bijvoorbeeld oregano om hun tofuburger meer pit te geven.

food trends 2018

Onze omgeving heeft grote invloed op wat we verorberen, maar ook het aanbod is hierbij van belang. Doordat we continu worden verleid door ongezonde opties, raakt onze wilskracht uitgeput. Met het gemak van thuis bezorgen aan de ene kant en het kiezen voor duurdere duurzame producten aan de andere zijn dus een paar dilemma’s aan te wijzen. Daarnaast heeft duurzaam ook enkele nadelen. Het is bijvoorbeeld duurzaam om alles van het dier te verwerken tot voedsel. Waaronder bewerkte vleesproducten als worst, die over het algemeen minder gezond zijn.

Meer groenten, minder vlees

In het verlengde hiervan is het vanzelfsprekender dat we ervoor kiezen om wat minder vlees te eten. Vaker vegetarisch is daarom de tweede trend van het jaar. We zijn al aardig op weg. Al meer dan de helft eet meer dan 3 dagen in de week geen vlees bij het avondeten (Voedingscentrum). Bij Ratjetoe zijn ze ook bewust bezig. Hun veganistische foodtruck is gevuld met verschillende soorten hummus, rode linzensoep en couscous of bulgur salades. Maar ook gezonde snacks als aubergine- en bieterballetjes. Vlees vervangen door peulvruchten, ei of noten is prima keus voor een lagere milieubelasting en gezond menu.

food trends 2018

Ontbijten met een burger

Naast kiezen voor puur en plantaardig kan ‘clockless’ ook wel eens een trend worden. Klokloos eten is echter iets anders dan de hele dag door eten. Het houdt in dat je je dag kan beginnen met een hartig burgerbroodje of na de middag nog kan ontbijten. Een gemengde fruitsalade als maaltijd is over het algemeen geen slecht idee. Ook omdat je er eind van de dag beter aan doet om lichtere porties te nemen. Als je dan toch voor iets hartigs kiest voor een stevig ontbijt, probeer dan eens de slow-cooked ‘pulled’ bloemkool met BBQ saus op een maïsbroodje van PUZZLES.

Begin het jaar goed

Geïnspireerd door de food trends van 2018?
Boek dan nu een van onze gezonde en/of vegetarische foodtrucks!