Robot Chef

Al eerder kwam de foodtruck overwaaien uit San Francisco. We zijn gewend van deze stad vol hippies, techies en fashionista’s om behoorlijk voor te lopen op dergelijke trends. Nu is de vraag, wat is de volgende grote (food) trend die we kunnen verwachten vanuit de bay area? In dit blog introduceer ik een nieuw fenomeen: de robot chef.

Misschien een gekke gedachte… Maar staat er straks een robot chef voor ons te koken?

Toen ik eind vorig jaar terug kwam van een werktrip uit San Francisco, kreeg ik vragen over the next big thing to expect. Wat heb ik gezien op straat? Wat kunnen we over een paar jaar in Nederland verwachten?

Robot chef

In de eerste instantie had ik hier geen goed antwoord op. Ja, ik zag een hoop lokale foodtruckfestivals, opgeknapte industriële gebouwen, veel coffeeshops met hippe flexwerkers… Maar die heb je hier ook.

Op een gegeven moment schoot me iets te binnen. Toen ik voor een conferentie afreisde naar Berkeley (o.a. bekend van the University of California), stuitte ik op een leuk horeca concept genaamd Eatsa. Een vegetarisch restaurant zonder bediening. Zoiets had ik nog nooit elders gezien.

Het restaurant zonder zichtbaar personeel

Bij Eatsa bestel je een gerecht vanaf een tablet. Gasten scrollen hier door een uitgebreid keuzemenu en kunnen direct afrekenen met hun creditcard. Vervolgens moeten zij een paar minuten wachten voor een grote glazen kast. De interactieve deuren van de glazen kast vermaken de gast tijdens het wachten. Als de maaltijd klaar is, verschijnt je naam in een van de raampjes.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy Policy.
I Accept

Het is net een soort kroket uit de muur bij FEBO, maar dan leuker. Ook is de quinoa maaltijd die wordt voorgeschoteld net iets gezonder. Zelf zag ik wel brood in dit horecaconcept. Voor ‘s middags, als je even snel iets te snacken wilt halen tijdens de lunch. Persoonlijk is het niet. Maar tijdens de lunch heb je hier misschien ook niet altijd behoefte aan.

Toch roept dit concept vragen op. Is dit de weg die we inslaan? Gaat onze horeca steeds meer robotiseren? Is dit iets moois, of gaat dit ten koste van de belevenis?

Een robot chef in de keukens van San Francisco

Ook in de keukens binnen de bay area wordt heel wat geautomatiseerd. In juni haalde Momentum Machines 18 miljoen dollar aan funding op om o.a. een burgerrestaurant met een volledig geautomatiseerde keuken op te zetten in San Francisco. De burgers komen hier letterlijk van de lopende band. Dit nieuws veroorzaakte heel wat commotie. Waar moeten de chefs nu aan het werk?

Robot chef

Ze zijn niet de enige. Dit jaar kwam ook de fastfoodketen Caliburger met de robot Flippy op de markt. Deze robot specialiseert zich in het omdraaien van de burgers van het restaurant. De slimme robot leert van elke handeling en is daardoor in staat een steeds betere burger op te leveren.

Automatisering van de horeca

Er zijn meer voorbeelden te noemen van automatisering in de horeca. Waarschijnlijk zal deze trend zich wel verder gaan verspreiden en ontwikkelen. Ook in Nederland. De komende tijd houden we bij de Food Convoy, San Francisco nauw in de gaten.

Maar de horeca… Dat is toch iets persoonlijks, niet? Kan een robot koken met passie? Wat weet een robot over mijn smaak en hoe kan een robot bijdragen aan mijn emotionele belevenis? Ik ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

Anderzijds, hoef je in dit geval nooit meer te klagen over chagrijnig personeel en is er geen personeel dat zich druk hoeft te maken om lastige klanten.

 

Door: Emiel Eigenraam