DE LEKKERSTE STREETFOOD UIT VIETNAM – PROEF ZE ZELF IN NEDERLAND EN BELGIË!

DE LEKKERSTE STREETFOOD UIT VIETNAM – PROEF ZE ZELF IN NEDERLAND EN BELGIË!

Ooit wel eens in Vietnam geweest? Dat herken je zeer waarschijnlijk wel de gekleurde plastic krukjes en tafeltjes op de stoep van Hanoi, Hoi An of Ho Chi Minh City. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat worden de terrasjes druk bezocht door hongerig publiek. Vietnam staat bekend om haar rijke streetfood cultuur. Net als in veel andere Aziatische landen, wordt er in Vietnam veel op straat gegeten. Wat er gegeten wordt? In dit blog geven we een overzicht van onze favoriete streetfood uit Vietnam.

KENMERKEN VAN DE STREETFOOD UIT VIETNAM

De Vietnamese keuken laat zich kenmerken door verse en frisse ingrediënten en een perfecte balans tussen zoet, zuur en pittigheid maar vooral ook de veelvuldigheid aan unieke gerechten. Daarnaast is het koloniale verleden van Vietnam ook terug te zien in de nationale keuken. De Fransen hebben dus ook hun stempel mogen drukken op de streetfood uit Vietnam. Merci! Dat heeft goed uitgepakt voor de inheemse keuken. 

BIJZONDER WAKKER WORDEN IN HANOI

Deze Franse invloed is in de eerste instantie terug te zien in de consumptie van koffie. Het koffieplantje werd rond 1920 door de Fransen naar Vietnam gehaald. Tegenwoordig is Vietnam de op een na grootste koffie exporteur ter wereld. Over het algemeen werd koffie altijd met melk gedronken. Echter was er in de Franse oorlog (1946-1954) een te kort aan melkproducten. Een zekere Nguyen Giang, een barman uit Hanoi zijn toevlucht in eieren. Na lang experimenteren met koffie en eigeel ontstond de cà phê trúng. Ofwel, de koffie met eigeel.

Streetfood Vietnam

De cà phê trúng is nog steeds razend populair in Vietnam en is vooral in Hanoi in veel zaakjes nog wel te krijgen. Helaas hebben we de “eggccino” nog niet mogen proeven bij een foodtruck. Wel kun je het proberen bij Doppio Espresso, die willen er eventueel nog wel een voor je klaarmaken.

OOK IN VIETNAM MET DE BAGUETTE ONDER DE ARM

Wat is een Fransman zonder stokbrood onder zo’n arm? Yes.. Ook in de Vietnamese rijstvelden besmeerde de Franse kolonist vorige eeuw z’n baguette met brie of camembert. Wellicht met een chanson op de achtergrond. Maar dat weten we niet zeker. Het stokbrood werd in ieder geval al snel opgenomen in de Vietnamese keuken. Wel anders belegd dan in Frankrijk. Bij de Vietnamese baguette wordt de Franse kaas of paté vervangen door gekruid vlees en een kleurenfeestje aan groentjes.

Streetfood Vietnam

In België en Nederland tal van plekken waar je de Banh mi zelf kunt proberen. Ook hebben we een heel aantal foodtrucks in ons assortiment die dit soort broodjes maken. Neem bijvoorbeeld Bánh mì, de Vietnamese foodtruck uit België.

OPGEROLD UIT EEN ROLLENDE KEUKEN

De diepvriesloempia met chilisaus kennen we allemaal. De meeste Nederlandse en Belgische steden hebben wel zo’n kraam waar je deze gefrituurde snack kunt afhalen. In Vietnam komen ze niet uit het vet, dat doen ze meer in China. In Vietnam worden rauwe groenten met (gegaarde) garnalen opgerold in een rijstvelletje, dit geheel wordt ook wel springroll genoemd. Een heerlijke frisse hap, waarin je de ingrediënten nog kunt herkennen.

Streetfood Vietnam

Onze vrienden van Vietnamama zijn experts op het gebied van Vietnamese streetfood. Een van de klassiekers die ze klaarmaken vanuit hun mobiele keuken is de springroll. Binnenkort weer op de foodtruck festivals te proeven!

DE LEKKERSTE SOEP VAN DE WERELD

Over smaak valt soms wel te twisten. Zeker, de Hollandse Snert en Vlaamse Waterzooi zijn lekker, maar de allerlekkerste soep komt toch echt uit Vietnam. Hier maken de heerlijke noedelsoep genaamd Pho. De uit kip of rundvlees getrokken bouillon wordt op smaak gebracht met diverse kruiden als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, steranijs maar ook verse kruiden als koriander en munt. Uiteraard mag de chili en taugé niet ontbreken! Er is geen straat in Vietnam waar deze lekkernij niet te koop is. Het is een goedgevulde soep en voldoet dus zeker als maaltijd.

Hoe je de naam uitspreekt? Vùh! Dus geen Pó , Fó of Pùh. Bron: een hele hoop Vietnamezen.

Streetfood Vietnam

TOT SLOT… PROOST!

In Vietnam wordt (vooral door de jeugd) veel bier gedronken. Maar voor een echt geslaagd feestje gaat er een fles rijstwijn op tafel. Als het glas eenmaal is volgeschonken door de gastheer/dame kun je deze niet meer weigeren. Dat wordt als zeer onbeleefd ervaren. Althans, dat is mij altijd verteld… Wellicht is dit gewoon een trucje om je dronken te krijgen. Goed gelukt overigens.

 

Fotografie header: Maxime Guilbot