Wat gebeurt er met Chinees Nieuwjaar 2018?

Chinees Nieuwjaar 2018 is het jaar van de hond. Het is de tijd dat de familie bij elkaar moet zijn en de grootste migratie ter wereld op gang komt. Met rode enveloppen op zak gaat men in China op weg naar hun naasten die niet altijd even bereikbaar zijn. Onderweg zullen ze waarschijnlijk draken en leeuwen zien dansen om hun geluk en voorspoed te wensen. Eenmaal aangekomen kunnen ze genieten van de symbolische gerechten die hun garantie voor het komende jaar geven. Nieuwsgierig geworden? Lees hieronder meer!

Jaar van de Hond

sterrenbeeld hond chinees nieuwjaar 2018De hond is nummer elf in de dierenriem van de Chinese astrologie. Over het algemeen zijn mensen geboren in een hondenjaar zeer loyaal, eerlijk en rechtvaardig. Niets houdt ze tegen als ze eenmaal hun zinnen ergens op zetten. Ze helpen anderen graag, maar kunnen van binnen erg nerveus zijn. Het geboortejaar is echter niet het enige aspect wat volgens de Chinese astrologie iemands persoonlijkheid bepaald. Per maand, week en uur van de dag kan iemand een ander dier worden toegewezen. Zo kan iemand worden waargenomen als hond, terwijl hij van binnen een echte tijger is. Zoek je eigen Chinese sterrenbeeld eens op!

Rode envelop

Op Valentijn zijn ‘honden’ extra fortuinlijk als ze die ene rode geluksbloem ontvangen. Maar verder zijn in het jaar van de hond groen en paars eveneens kleuren van geluk. Rood staat echter binnen de Chinese traditie al jaren symbool voor welzijn en voorspoed. Het is tevens traditie om bij feestelijke gelegenheden iets roods te dragen. Het overhandigen van een rode envelop, van de oudere generatie aan de jongere, staat symbool voor het overbrengen van geluk. Dat het je goed mag gaan het komende jaar. De envelop is overigens niet alleen symbolisch, maar bevat ook nog eens een aardig geld bedrag. Zorg er wel voor dat het eindigt op een even nummer en er geen vier in voorkomt. Dit heeft te maken met de uitspraak van het getal dat sterk lijkt op de dood.

rode envelop chinees nieuwjaar 2018

Familiemigratie

Chunyun is de periode waarin China te maken heeft met een enorme toename in lokale reizigers. Onder andere in de dagen rondom Chinees Nieuwjaar kan het aantal oplopen tot bijna 3 biljoen! Het wordt niet voor niets de grootste mensenmigratie ter wereld genoemd. De reden waarom mensen zich vrijwillig in overvolle treinen proppen is om zich te herenigen met hun familie. Het is immers traditie om naar huis terug te keren en de jaarwisseling gezamenlijk door te brengen.

Drakendans

drakendans chinees nieuwjaar 2018Hoe langer de dans, des te langer de welvaart. Het team van drankendansers is eveneens vrij lang. Aan de hand van flexibele bewegingen laten ze de draak door de lucht golven. Deze draak staat onder andere symbool voor kracht, respect en wijsheid. De leeuw daarentegen bestaat uit slechts twee dansers die er een meer vechtsport lijken uit te voeren. Hoewel de wildere leeuw in meerdere gedaanten kan voorkomen, zorgt de dans ook hier voor welvaart. Vooral winkeleigenaren willen er nog wel eens wat geld tegenaan gooien om ervoor te zorgen dat de leeuw bij hun bedrijf langskomt.

Geluksgerechten

Als de familie eenmaal herenigd is, wordt het jaar ingeluid met een feestelijk diner. Hoewel het menu per gezin varieert, zijn er een aantal gerechten die vrijwel op elke nieuwjaarstafel voorkomen. Om de komst van de lente alvast te vieren worden loempia’s gegeten. Zo wordt de Engelse naam (spring roll) ineens een stuk duidelijker. Daarnaast staan dumplings centraal tijdens diverse speciale gelegenheden. Het woord voor dumplings (jiǎo zi) lijkt verrassend veel op jiāo zi, ofwel uitwisseling. De wisseling staat in dit geval natuurlijk voor de jaarwisseling. Met de dumpling gooi je het oude eruit en gaat het nieuwe erin. Verder is vis een must voor Chinees Nieuwjaar. Wederom heeft de uitspraak hiermee te maken en vis klinkt net als ‘surplus’. In de context van de jaarwisseling wil dit zeggen dat je een extraatje meekrijgt. Of het nu geld of vis is. Vandaar dat de ene helft van de vis ook pas de volgende dag gegeten wordt.

eten tijdens chinees nieuwjaar 2018

Trek gekregen?

Ga jij ook samen met je familie het weekend doorbrengen? Bij onze nieuwste foodtruck ben je aan het juiste adres om met verse vis het Chinees Nieuwjaar in te gaan. Kan je niet kiezen en wil je toch van alles proberen? Wat dacht je dan van dim sum of andere Aziatische gerechten? We wensen je in ieder geval veel plezier!