3 DINGEN DIE JE NIET WIST OVER DE BIBLIOBUS

3 DINGEN DIE JE NIET WIST OVER DE BIBLIOBUS

Dag van het boekmobiel

In Amerika is het vandaag National Bookmobile Day. Als initiatief van het Amerikaanse bibliotheekgenootschap (ALA) wordt deze dag elk jaar gevierd op de woensdag van bibliotheekweek. Zo kan men dankbaarheid uitten voor de voorzieningen die ruim 100 jaar door meer dan 930 mobiele bibliotheken worden geleverd. Denk bijvoorbeeld aan kinderen leren lezen, of taallessen voor jong en oud. De bibliobus is echter niet alleen in Amerika bekend. Bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is bijvoorbeeld een Fries fragment van een bibliobus te vinden uit 1951! Bij ons de buurt rijdt de Rotterdamse bibliobus. Maar we vonden ook een paar actieve exemplaren in Italië en Kroatië en Palestina.

Bibliobus bestaansrecht

Bibliobus Rotterdam

In de beeldbank is ook te zien hoe wegens bezuinigingen bibliotheken en hun bibliobus soms worden opgeheven. Terwijl deze juist ook een initiatief zijn om mensen aan het lezen te krijgen. De bibliobus wordt tegenwoordig echter vooral ingezet om afgelegen gebieden te bereiken. Ofwel waar geen bibliotheekvestiging in de buurt is. Dit maakt het onder andere voor mindervaliden makkelijker om een bibliotheek te bezoeken. De rondrijdende bibliotheken bieden bovendien een belangrijke bijdrage aan permanente vorming. Ofwel levenslang leren in onze snel evoluerende maatschappij.

 

Knusse bus met nieuwe snufjes

Bibliobus binnenkant

De bibliobus is dus niet verdwenen. Maar volgens een bron uit 2015 zijn er nog maar 16 bussen over. Vaak heeft dit te maken met verminderde subsidie. Of juist het opzetten van nieuwe servicepunten, zoals accommodatie op scholen bijvoorbeeld. Maar de bussen zelf zijn inmiddels ook aangepast. De traditionele bibliobus heeft wat extra snufjes gekregen. Onder andere een ov-chipkaart-oplaadpaal, pinautomaat en Post NL-punt. Verouderde bussen worden soms vervangen door een onderwijsservicebus. Meer gericht op het ondersteunen van mediawijsheid met computers en draadloos internet aan boord.

Hoewel de bussen veelal in gedaante van grote vrachtwagens verschijnen, zijn ze van binnen lekker knus. Met rijen boeken aan beide zijden en vaak met specifieke collecties voor verschillende gelegenheden. Er kan makkelijker worden ingespeeld op de behoeften van iedere school of locatie, omdat boeken regelmatig worden omgewisseld.

Kameel tot kanaal

Rondreizende boekverkopers gebruikten uiteenlopende vervoersmiddelen om hun waar aan te bieden. Van boekenwagon tot boekenboot, maar ook per paard, pakezel of kameel. Meer toffe trivia over trucks en bonte busjes bekijken? Klik hier voor ons foodtruck assortiment en onze andere blog berichten!