ALLES OVER BANANENDAG EN WAAROM BANANEN DE BOM ZIJN

ALLES OVER BANANENDAG EN WAAROM BANANEN DE BOM ZIJN

Nog niet van bananendag gehoord? Dat is niet zo gek. Hoewel het zich langzaam verspreid is bananendag eigenlijk een nationale feestdag van de Verenigde Staten. Maar wil je meer weten over deze geinige feestdag? Lees dan meer over diverse bananendingen in mijn laatste blog.

Gek doen op Bananendag

Gek doen op bananendag

De uitdrukking ‘go bananas’ is vast wel bekend. Maar in de VS wordt bananendag hier en daar op bijzondere wijze gevierd. Op de West Chester universiteit is het zelfs uitgeroepen tot beste campustraditie. Met onder andere 3000 bananen die gratis worden uitgedeeld en diverse figuren in gorillakostuum. Weet je alle bananatrivia op te noemen, ben je de beste in banaanslingeren, of vind je een gouden banaan? Dan win je het speciale t-shirt van dat jaar. Sinds 1996 gaan ze vlak voor de examens helemaal los op WCU. Een enorme uitlaat voor allerlei stressfactoren.

(ge)bakbananen

Kleurrijke bananendag

Om je alvast op die trivia vragen voor te bereiden, vertel ik je nog iets over de verschillende bananensoorten. In Nederland maken we eigenlijk alleen onderscheid als het om een bak- of babybanaan gaat. Maar de tegenhanger is eigenlijk de dessertbanaan. Er bestaan echter ook natuurlijk gekleurde groene en rode rode varianten. Verder is de banaan van nu biologisch onherkenbaar aan zijn voorgangers die onder andere zacht of gestreept voorkwamen. Onze standaard banaan komt van de familie Cavendish. Verantwoordelijk voor bijna de helft van alle bananenproductie rond de eeuwwisseling.

Biologie van de aardbenaan

Wist je trouwens dat de banaan eigenlijk een bes is? Botanisch gezien is dat alles met een eetbare buitenkant en zaad binnenin. Net als druiven en kiwi’s dus. Maar verrassend genoeg vallen aardbeien hier niet onder. Vroeger waren er zelfs bananen die naar aardbei smaakten! Maar door onze hyper-optimalisatie is er eigenlijk maar een smaak overgebleven. De banaan is nummer vier op de wereldlijst van meest gewilde gewassen. Maar nummer één als het gaat om fruit. Het gevaar voor de banaan zit hem juist in zijn uniciteit. Nieuwe ziekten zouden het gewas in een keer kunnen uitroeien.

Breed inzetbaar

Bananendag pannenkoeken

Hoewel bananen weinig vitamine C bevatten, zitten ze barstensvol voedingsvezels, zetmeel en kalium. Nederlanders lijken echter het liefst appels te eten. Maar bananen winnen brons. Wat gerechten betreft, bieden bananen enorme diversiteit. Bevroren, gebakken en/of gepureerd komen ze voor in zowel zoete als hartige gerechten. De bakbanaan daarentegen wordt vaak gefrituurd, gekookt of gestoomd. Als vervanger van rijst en aardappel vormt het in vele landen de basis voor een stevige maaltijd. Eenmaal geel gerijpt kunnen ze echter ook rauw gegeten worden. Dan zijn ze ook een stuk zoeter.

Banaanhangwagen

Banaanhangwagen in de bananendag blog

Iedereen wordt blij van bananen. Bananendag heeft dit al deels bewezen, maar de Banaanhangwagen doet daar een schepje bovenop. Los van het feit dat bananen vitamine B6 bevatten, dat helpt bij het reguleren van je stemmingsgerelateerde serotonine. Het idee is dat de Banaanhangwagen daarnaast nog een hippe, vrolijke sfeer uit Azië wil neerzetten. Of het nu bananendag is of niet. Bovendien serveren ze daarbij alles van bananenbrood, pannenkoeken, smoothies en shakes. Bananendag wordt pas echt een feestje bij het versieren van de frozen banana pops.